EK pri prognózach rastu pozitívne hodnotí konsolidáciu Slovenska

14.11.2013 Celý región

Brusel 14. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu (13.11.) predstavila výsledky ročného prieskumu rastu na rok 2014. Podpredseda EK Maroš Šefčovič uviedol, že z tohto hľadiska bola veľmi pozitívne hodnotené konsolidačné úsilie Slovenskej republiky.

Šefčovič v súvislosti s prieskumom rastu upozornil, že prognóza komisie je pozitívna, v duchu očakávaní, že ekonomický rast by sa mal naďalej konsolidovať a rozvíjať. Zároveň však pripomenul, že európska administratíva si uvedomuje, že prekonávanie krízy je postupný proces, a preto treba pokračovať v konsolidačnom úsilí, aby sa rast dostal na takú úroveň, ktorá so sebou prinesie aj tvorbu pracovných miest.

"Čo sa týka Slovenska, bolo pozitívne hodnotené konsolidačné úsilie za posledné obdobie a takisto aj reformy, ktoré prebehli v štátnej správe, lepší výber daní a zvýšenie nezávislosti Úradu pre verejné obstarávanie," skonštatoval Šefčovič.

Oblasti, kde by mala SR pridať, sa podľa jeho slov týkajú skvalitňovania učebného procesu, dôraznejších investícií do vedy a výskumu či zvýšenia transparentnosti pri prijímaní rozhodnutí v sektore energetiky, keďže ceny elektrickej energie budú z hľadiska konkurencieschopnosti pre slovenskú ekonomiku kľúčové.

Slovenský eurokomisár ocenil skutočnosť, že Slovensko je medzi prvými šiestimi krajinami, ktoré EK odovzdali pripravenú schému na zavedenie záruky pre mladých ľudí, ktorá by mala vytvoriť taký systém pre mladých s ukončenou školskou dochádzkou, že sa v priebehu štyroch mesiacov buď zamestnajú, dostanú možnosť zvýšiť si kvalifikáciu či prostredníctvom rekvalifikácie zvýšia svoju hodnotu na trhu práce.

"Je dobré, že Slovensko to už má tak vysoko rozpracované. Umožní to, aby sme sa mohli zapojiť do všetkých schém, ktoré by mali podporovať vytváranie pracovných príležitostí pre mladých a finančne zabezpečiť iniciatívu záruky pre nich," zhodnotil situáciu Šefčovič.

V tomto smere je podľa neho dobrou správou to, že sa inštitúciám EÚ podarilo dosiahnuť dohodu o rozpočte na rok 2014 a že europarlament sa chystá schváliť sedemročnú finančnú perspektívu únie, lebo to dáva istotu finančného pokrytia pre schémy na pomoc mladým ľuďom.

Z hľadiska budúcoročného ekonomického vývoja je EK podľa Šefčoviča optimistická, ale opatrná, lebo aj keď sa podarí dosiahnuť potrebný kolektívny súlad členských krajín únie pri prekonávaní následkov krízy, ešte sú tu nepredvídané vonkajšie faktory a správanie sa veľkých ekonomických hráčov ako USA alebo ázijské krajiny.

"Európska komisia verí, že sa už podarilo dostať za bod zlomu a že nadchádzajúce obdobie bude v znamení rastu a tvorby pracovných miest," uviedol Šefčovič. Na to je však podľa neho potrebné, aby si všetky členské štáty EÚ plnili "domáce úlohy" a až potom možno veriť, že rok 2014 bude viesť k hospodárskemu rastu.
 

Vyberte región